Door het veelvuldig kappen van de bomen om hout te verkrijgen voor zowel de bouw als voor het stoken, is het aantal Arganbomen aanzienlijk geslonken. Deze boom is niet heel bekend bij veel mensen, omdat hij alleen groeit in het Zuid Westelijk deel van Marokko. Een gebied dat maar liefst 700.000 tot 800.000 hectare beslaat.

De Arganboom speelt een vitale rol in het behouden van de ecologische balans en de economische situatie van de bevolking. In 1998 heeft UNESCO de Arganboom om die reden toegevoegd aan de Wereld Erfgoed Lijst. Dat was ook noodzakelijk, want in minder dan een eeuw tijd is er al meer dan een derde van het Arganbos verdwenen. Tegenwoordig staan er nog ongeveer 20 miljoen bomen, die eigendom zijn van de Marokkaanse overheid. Door de hoge Argan olie prijs bestaat er tegenwoordig meer respect voor de Arganboom. Het omhakken van een boom wordt streng bestraft. Ondanks de voorgaande maatregelen wordt de boom nog met uitsterven bedreigd. Verschillende organisaties, waaronder "La Fondation pour l'arganier" proberen het uitsterven tegen te gaan door op andere gebieden Arganbomen te planten. Dit is echter een moeizaam proces, wat vaak tot mislukking leidt.
Argan coöperatief!
De berbervrouwen zijn intussen ook begonnen om zich te organiseren in een coöperatief. Met fondsen van het ‘International Development Research Centre’ en andere donoren, wordt het coöperatief geleid door Professor Zoubida Charrouf van de Faculté des Sciences van de Universiteit Mohammed V van Rabat. Ook Profesoor Faical Benchekroun van het Landbouwkundig en dieren wetenschappelijk Instituut (Institut agronomique et vétérinaire) Hassan II, speelt een grote rol in het organiseren van deze berbervrouwen. Het Coöperatief stimuleert vrouwen uit de regio om samen te werken bij het produceren van de Argan olie. Dit project heeft twee doelstellingen:
- Het Argan bos behouden door het vinden van een vasthoudend economisch gebruik van zijn producten.
- Het verbeteren van de sociale en economische status van vrouwen op het platteland.